Autor: Dnevnik

Novi Sad
11.11.2016.
08:39 > 11:31
Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda i vlasnika jedne fotokopirnice u Novom Sadu osudio uslovno na godinu dana zatvora, sa rokom provere od tri godine, zbog neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela.
  • m

    16.03.2018 19:28
    A ko će platiti nezakonsko umnožavanje Cambridge i Oxford knjiga za učenje engleskog na istom tom fakultetu? Planiram da napišem opsežan post i pošaljem dotičnim izdavačkim kućama nezakonito umnožavanje njihovih udžbenika radi učenja ne samo na fakultetima, već i na kojekavim kursevima privatnih škola. Nisi kolegijalan onda jel'? Pošto nisam autor tih knjiga ja lično ne mogu njih tužiti ali ću sve dostaviti poznatim izdavačima, pa neka oni tuže Srbiju što je to dozvolila, neka tuže svaki fakultet i svaku privatnu školu jezika. Postoji poznata privatna škola engleskog u Beogradu koja na svom sajtu nudi besplatnu Cambridge knjgu iz gramatike, dokle je to otišlo. Iskreno, samo da nađem da neko kopira moju gramatiku engleskog, tužila bih po svim mogućim kriterijumima. Kupujte original, bolje je i za Vaše oči, knjiga duže traje i lepše ćete se osećati tokom učenja. Naročito je bitno da vizuelni tip učenika ima knjige u boji. Nije problem da neko vidi nelegalnu kopiju knjige, čisto da utvrdi da li mu ta knjiga treba, ali je nedopustivo da se ta knjiga umnožava bez autorskog pristanka.
  • Ložač

    14.11.2016 15:37
    Baš me čudi što nije neki drugi sadržaj tog udžbenika.
  • Bns

    13.11.2016 19:36
    Iz cega su oni ucili
    Baš me zanima iz čega je učio postupajući sudija, ali i vajni profesori?
  • Brus Vilis

    13.11.2016 13:28
    Kad kopiraš knjigu ili skriptu ideš na sud i platiš debelu kaznu.
    Kad to isto uradiš s diplomom ideš u Skupštinu i dobijepš debelu platu.
  • Bivši student

    13.11.2016 12:30
    SVETAO PRIMER
    Hoću, dužan sam i želim da kažem da Pravni fakultet ima više no sjajnih profesora, a naročito asistenata. Evo ja sam svedok da asistent Stefan Samardžić pomaže i finansira nekoliko studenata koji su u teškoj materijalnoj situaciji, tako što im pomaže da plate školarinu, kupuje udženike i slično. Rešava im stambena pitanja, državljanstva, traži im posao. Učestvuje u desetinama humanitarnih akcija, šalje decu na lečenje, pomeže kupovinu kuća, nosi paketiće na Kosovo. Ponosan sam što ga poznajem, i znam da je mnogo koji su takođe ponosni.
  • Lela

    13.11.2016 10:48
    Potrebna literatura
    Slazem se da je fotokopiranje udzbenika, knjiga krivicno delo i kao takvo trpi odredjenu kaznu ali razumem i gnev studenata, roditelja. Dok sam studirala nastao je pravi trend izdavanja nekakvih prirucnika. Posto prof ne moze da navede uslov za ispit posedovanje knjige, itekako moze uslov da navede posedovanje prirucnika. To su bile neke svescice, uglavnom cistih stranica po kojima smo nesto zvrljali, koje kakve tabelice i prepisani tekstovi iz knjiga. Naravno kostale su preko 2000!!! E sad, o kakvom naucnom radu tu govorimo? To je bezobrazno otimanje para. Te prirucnike, koje sam posle bacila, jer mi apsolitno nicemu ne sluze mogle su da zamene obicne sveske. Eto odakle gnev
  • špijun bez angažmana

    13.11.2016 04:02
    2 - zato što je dobar roditelj
    A zašto stw čoveku, kosi svom detetu želi sve najbolje lupili 2 negativna? Zato što je dobar otac? Zato što ministri kupuju doktorate, predsednici država diplome, jel zato? Zato što neće nikoga sutra da cima za rukav i daje koverat da mu dete zaposle? Zato 2 neg? Stidite se svog razmišljanja, mozga i partijsoj pripadnosti, bede.... Trebalo je Turci još 500 god da nas jašu....
  • Ha!

    13.11.2016 00:02
    Brucos na Pf
    Citam ovde svašta... Zasto nam bar to ne bi olaksali? Dali nam bar komplet udzbenika za dzabe, kao na pf u Beogradu... Ne znam sta sam platio 79.000 kada je svaki ispit 660 dinara, overa semestra je 2000, knjige imam polovne i ispodvlacene jer se nove krecu od 1200-2000... Cekam samo da pocnu wc i vazduh da nam naplacuju.
  • bane

    12.11.2016 15:48
    čuj čuj lekcije o pristojnosti! držimo lekcije o poštovanju zakona, ali selektivno! da ljudi pročitaju kako tretirate kolege po studentskim grupama i njihove probleme sa faksom pljunuli bi i tebe i tvoje "saradnike" u facu. Š L I H T A NJ E!
  • Bas ja

    12.11.2016 12:03
    Na tom Pravnom fakultetu skolarina iznosi 79000. I u tih 79000 nisu uracunate ni knjige, koje skoro sve imaju lepu cifru, niti su uracunate prijave ispita koje kostaju verujem mnogo vise nego na drugim fakultetima. Posle 3x cena ispita je astronomska. Troskovnik fakulteta veci nego meniji u restoranima. I dobar dan se naplacuje. Da nije tih fotokopirnica ja prvi u to vreme ne bih imao za knjige i pored sve dobre volje za studiranjem. Male su im inace profesorske plate, plus svako od njih ima jos koji posao privatno. Cast izuzecima kojima skidam kapu i naklon do zemlje.
  • Mirjana M.

    12.11.2016 11:23
    Jao Zugicu, prica da se knjige za faks mogu kupiti za 6000 je smijesna, i vise nego smijesna. Komplet za Upravno pravo je 2250 din, kad dodas Radno pravo, Finansijsko pravo, Kpp 1 i 2, Obligacino... premasujemo cifru od tih tvojih 6000 debelo. Ni za tu tvoju famoznu prvu godinu ne moze da se poklopi. Ne botuj!
  • Roditelj

    12.11.2016 09:33
    Svog sina sam poslao da studira u inostranstvo jer na domaćim fakultetima je rsulo i otimačina. U cenu školarine su uračunati SVI troškovi koji uključuju udžbenike, prijave ispita... samo se plaća godišnja upisnina, to je sve. Srećom, bio je pri vrhu liste prilikom upisa pa je na njihovom budžetu tako da godišnji toskovi školarine iznose celih 34€ koji se uplaćuju prilikom upisa godine i to je sve. Da ne pričam o rejtingu fakulteta i da mu posle zavrsenih studija niko neće tražiti da nostrifikuje diplomu bez obzira u kojoj zemlji bude radio. Ono što je skupo je boravak tamo, mnogo su veće cene nego u srbiji. Ali ovde govorimo o fakultetima i troskovima studija.
  • profesor-autor

    12.11.2016 09:02
    Lako je to rešiti
    Na Poljoprivrednom, Profesor napiše knjigu, dobije honorar od ne znam koliko evra, knjiga se okači na sajt Fakulteta i javno je dostupna svima za dž. Vlasnik autorstva je Fakultet. Problem prodaje po kabinetima, ucenjivanje studenata itd - NE POSTOJI.
    Svi programi Windows, Word, Excell itd. su na celom Univerzitetu licencirani, o tome se jako vodi računa. Da nije tako, mogli bi da zatvorimo Univerzitet ako Microsoftu padne na pamet da dođe, jer toliku kaznu ni Država ne može da plati.
  • Gruja

    12.11.2016 08:59
    Slavkopirat
    Dozvola mora biti napismena i overena, usmena nije validna pred sudom. "Baljezganje" to je iz ruralnog rečnika? Rešavaćemo probleme u hodu. Biće to patologija sociologije.
  • Nn

    12.11.2016 01:30
    @Jovan Žugić
    Hvala na komentaru i objašnjenju. I dobroj volji da se pojasni narodu kako stvari izgledaju iz pravne perspektive.
    Na žalasot, sudeći po broju minusa, nisu čitaoci razumeli dovoljno čak i posle objašnjenja. Kako ono onaj reče "pučina je stoka jedna grdna,..."
    Cenim i odvažnost da se svoj komentar potpise punim imenom.
  • Јован Жугић

    12.11.2016 00:23
    Општа култура
    Некад је ствар опште културе била представљање именом и презименом. Зато не улазим даље у расправу. :)
  • Nervirach

    11.11.2016 22:53
    Zanovetalo, radim sa vama 30 godina. Mene ne mozete motati. Svakakvih cvecki sam se nagledao. Sta je, boli kada sam u pravu? Znam vas. A ta ustanova da li leci vasu kleptomaniju, sujetu...
  • Terješkova

    11.11.2016 22:30
    Vlasnik fotokopirnice bolje da je prepisivao doktorate do sada bi bio doktor nauka!!
  • /

    11.11.2016 21:23
    /
    @Joван Жугић
    molim vas,
    politikin zabavnik, pera zdera pljeskara, dizni palacinkare, la piaf, pa silne rodjendaonice, mogu biti procesuirani za mnogo vise novca

  • Nervirach

    11.11.2016 21:14
    Zugicu, onda profesor neka plati program na kom prekucava tekstove. A i ti na kom kucas komentar. Bilo bi posteno a ne licemerno kada se spominju autorska prava. A znas kako sam ja ucio? Fotokopirajucu strane prirucnike i udzbenike kojih NIJE BILO I JOS UVEK NEMA U ZEMLJI SPRDIJI. (internet tada nije postojao)
  • Zanovetalo

    11.11.2016 20:45
    @gruja
    Kopirnica preko puta medicinskog ima dozvolu profesora da kopira njihove knjige i skripte. Nisu sve knjige u ponudi vec samo knjige onih profesora koji su odlucili da ostanu bez zarade i omoguce studentima jeftinije knjige. Raspitaj se pre nego sto pocnes da baljezgas. Ovaj nervirach bi mogao malo da oladi sa medicinarima, ako imas problem sa nama, dodji, imamo specijalnosti i za probleme psihijatrijskog tipa pa da popricamo.
  • bane

    11.11.2016 20:31
    joca šliht
    ništa jadnije nego kada STUDENTSKI FUNKCIONER javno staje u odbranu interesa profesora (valjda pikira na neku katedru ili vezu za posao), ali nekako je uvek manji od makovog zrna kada treba da brani interese studenata od recimo NEZAKONITE NAPLATE TROŠKOVA STUDIRANJA. *BLJUC* *BLJUC* *BLJUC*
  • Mani ga Mito

    11.11.2016 20:21
    Udžbenici u pravu?
    Velika većina udžbenika iz pravnih "nauka" je gomila izmuljanih citata i definicija! Tako da o nekakvom autorstvu u smislu pravih prirodnih nauka nema ni govora. Međutim, iako im se nepravedno popustilo da i oni mogu dati "doprinos praznoj slami", oni se prvi brecaju i busaju za nekakvo autorstvo!
    Inače, u svetu je dozvoljeno kopirati do 1/3 knjige, i dovoljno je obići tri kopirnice i "legalno" imati udžbenik. To vajni autori ne spominju!
  • Joван Жугић

    11.11.2016 19:26
    ШТА ЈЕ ТО АУТОСКО ПРАВО?
    ************ наставак коментара ****************

    У питању су доктори правних наука, научни радници који су цео живот провели учећи и чамећи по читаоницама и собама; професори који су завршили и по два факултета, те уживају велики међународни углед. Они, дакле, у своје уџбенике нису само механички унели слова, већ деценијама стицано знање, искуство и вештине. Написане уџбенике затим објави факултетски центар за издаваштво, те се књиге нађу у продаји. Аутори од сваког продатог примерка добију одређени хонорар.
    Извините, ако може Зоранах, могу и они.
    Цена уџбеника на Правном факултету је пристојна. За поменутих 6000 могу да се купе готово сви уџбеници на првој години. Ако се купе половни – и за мање паре. И да је цена дупло мања, опет би неко викао да је скупа. Такви смо као народ. Истине ради, цене појединих уџбеника (њих неколико) јесу високе, али се тај проблем свакако не решава овде.
    Онда се појави власник копирнице и крене да неовлашћено умножава њихово ауторско дело. Ради то неколико година, СВЕСТАН ДА ВРШИ КРИВИЧНО ДЕЛО и стекне лепу финансијску корист. Да ли то значи да аутори не треба да заштите своје ауторско дело? Да ли бисте ви дозволи да вам комшија усмери димњак према вашим вратима, а да га не гоните преко суда јер ето има већих кримилаца? Надам се да сам вам објасио погубност става “пусти ситне кримосе да раде шта хоће, јер ето има великих риба које су нас оглођале”.

  • Јован Жугић

    11.11.2016 19:25
    ШТА ЈЕ ТО АУТОСКО ПРАВО?
    Шта су то ПРАВО ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ и АУТОРСКО ПРАВО?

    У правној теорији постоји разлика између грађанског права у објективном и у субјективном смислу. У објективном смислу говоримо о грађанским нормама (Закон о основама својинско-правних односа итд), а у субјективном смислу подразумевамо ОДРЕЂЕНА ПРАВА која се стичу на основу поменутих закона. Ова права нису ништа друго него скуп ОВЛАШЋЕЊА које држава признаје појединцу како би он остварио своје потребе. Насупрот овог права стоји обавеза друге стране.

    Право интелектуалне своје (и ауторско право као његов део) јесте апсолутно право – право које делује према свима којим се штити интелектуална својина – тј. умна или духовна творевину. У случају ауторског права – штити се ауторско дело: књига, музички запис итд. Кривичним закоником штите се и живот, државна територија ... чији је значај далеко изнад значаја нечијег уџбеника и његовог ауторског права – али то не значи да не треба пружати заштиту и ауторским правима, ма у коликом броју постојала извршена кривична дела против живота, полних слобода, територије... Јер право постоји да би било доступно свима.

    Најзад, сагледајмо и позицију аутора чија су ауторска права повређена. Многи ће ме оптужити да сам пристрасан, да се “увлачим”, али ме такве ствари не занимају јер сматрам да коначно треба да размислите својом главом.

    ********* наставак у наредном коментару *************
  • NN

    11.11.2016 19:01
    Ljudi razumite
    Da je fotokopiranje knjige kršenje zakona (o kopirajtu, autorskim pravima). I za to sledi kazna (ako te uhvate). Tačka. Taj zakon ima smisla i primenjuje se u svetu već dugo.
    Sasvim su druga , odvojena, pitanja tipa sto su knjige skupe studentima (fakulteti bi mogli da kupe knjige za studente, ili država da uskoči sa parama da smanji cenu knjiga - to su tehničke stvari).
    Brkate stvari i osuli ste vatru na pogrešnu stvar (autore knjiga). Sećate se ludističkog pokreta iz istorije kada su radnici lomili mašine zato sto su gubili posao (navodno im mašine uzimale posao).
    Kada budem napisao knjigu (jednog lepog dana), ja ili moj izdavač, ćemo se potruditi da nam niko ne oduzima od zarade (koja je često vrlo tanka) tako sto će kopirati celu knjigu. Kada budem hteo da podelim svoje blago, odreć ću se dela zarade ili poklanjati knjigu. Ali to će biti mojom voljom, ne da mi oduzimaju nezakonski.
    Poz
  • AleksandarVojvođanin

    11.11.2016 18:24
    Autorstvo u pravu!?!
    Šta uopšte znači "Autorsko delo u pravu"? Pa zar se zakoni u bilo kojoj državi ne donose u skupštinama? Osim naravno u Južnoj Koreji. Profesori, kao i advokati uostalom, na pravnim fakultetima nisu ništa drugo osim tumači zakona koji važe u određenoj zemlji, pa tako i našoj. E sad, i među njima postoji velika razlika, jer nisu svi eksperti za sve oblasti i nisu baš svi tako sjajni ni u materiji!
  • Advokat

    11.11.2016 18:12
    Zašto bi se advokati bavili ovom temom uopšte?
    Koliko sam informisan, g-din Beljanski omogućio je svim svršenim studentima privatnih pravnih fakulteta da se upisuju u Imenik advokata i Imenik advokatskih pripravnika, tako da državni Pravni fakultet nema nikakav monopol za školovanje pravnika.
    Studenti slobodno biraju koji će fakultet upisivati i advokati ne treba da se mešaju u posao fakulteta niti privatnih niti državnih.
    Advokati treba da se ujedine oko pitanja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i činjenice da svoje honorare od sudova i tužilaštava povodom odbrana u krivičnim postupcima po službenoj dužnosti ili oslobadjajućih presuda ne mogu da naplate jer su računi svih sudova u Srbiji blokirani.
  • exc

    11.11.2016 18:08
    Porazno
    Milkov, Stanivuković, Bošković?!?! Malo je ovde karaktera da bi se opisalo takvo Zlo na jednom mestu..
  • Nataša

    11.11.2016 16:15
    Sujeta
    To što se godinama događa na Pravnom u NS je za žaljenje , jer je pod plaštom "Autonomije" abolirana jedna perverzna diktatura pojedinaca, a svi mi advokati to znamo i moramo se ujediniti da prozovemo ta imena, Sramota je za NS i za Srbiju da jedna grupa bezvrednih nazovi profesora šalje sliku antiprava. Plate i primanja tih "profesora" su višestruko veća od 1000 e. Advokati, Srbije ujedinite se!
  • Roditelj

    11.11.2016 16:09
    Jevstatije III
    Nisi razumeo.Nije vlasnik fotokopirnice zaradio 80 hiljada eur, već su profesori neprodajući knjige propustili da zarade 80 hiljada jer studenti nisu kupili knjige na Pravnom fakultetu.
    To je profesorska izgubljena zarada i šteta.
    Bilo bi lepo izračunati koliko su profesori plus ZARADILI prodajuži knjige (nisu baš svi studenti fotokopirali)?
    Svi hoće da zarade na muci roditeljskoj.MIlione!
  • Au

    11.11.2016 15:53
    Jevstatije III
    A kako ti znaš koliko je vlasnik fotokornice zaradio? Brojao si fotokopije po stranici?
  • DonJuan

    11.11.2016 15:32
    Na pomenutom fakuktetu je vecina profesora neopevana gamad koja i pored plate od preko 1000€ tera studente da kupuju njihove knjige po astronimskim cenama, ne bi li jos vise zaradili. Briga njih sto roditelji tih jadnika od usta odvajaju za studiranje svoje dece i sto mozda imaju 5 puta manje prihode. Sinovi i cerke krimosa i onako studiraju na privatnim fakultetima i ne placaju udzbenike. Apsolutno podrzavam svako kopiranje i zakidanje tih prokletinja.
  • Gruja

    11.11.2016 15:04
    Slavkopirat
    Pa i ona kopirnica preko puta medicinskog faksa godinama kopira knjige koje su pravno i autorski zaštićene i nikom ništa.
  • Jevstatije III

    11.11.2016 13:07
    A što je vlasnik fotokopirnice, na tudjoj muci, zaradio 80 - ak hiljada evra, to nema veze?
  • Glava

    11.11.2016 13:04
    TNT
    Kada je Del Boju iz "Mućki" zabranjeno da vodi njihovu firmu TNT on je predao Rodniju. Školovanje je onoliko besplatno koliko ima para u budžetu. Od svake prodate knjige jedan deo možda 25% ode u budžet a to je sigurno više nego što vlasnik fotokopirnice uplati za umnožavanje te knjige.
  • Inspektor Višekruna

    11.11.2016 12:38
    Da parafraziram
    Nije valjda veći lopov onaj ko kopira udžbenike od onog ko ih izdaje?
  • Au

    11.11.2016 12:35
    Ako je imovinsko pravni zahtev Pravnog fakulteta i profesora 10 miliona dinara, koliko je ovaj jadnik udžbenika fotokopirao?
  • Nervirach

    11.11.2016 12:11
    Jednom prilikom sam jednom medicinaru, profesoru rekao da je plagijator, prepisivac i da tu nema nista od njihove nauke. Rece, to su citati Ah ta domaca elita i lopovluku su dali lep naziv. Rec gospodin je uvreda. Gospoda su najveci lopovi. Gospodo profesori.
  • ana

    11.11.2016 11:56
    udzbenik za prakticnim delom
  • evgenije

    11.11.2016 11:07
    A kada će biti osuđeni oni profesori koji uslovljavaju studente da kupe neke njihove knjige i skripte da bi uopšte imali pravo da prijave ispit kod dotičnog profesora. Obično su te knjige pokradeni delovi 20 knjiga 20 raznih autora. Par stranica iz ove knjige, par iz one, nekoliko pasusa iz one tamo, desetak rečenica iz ko zna koje,... i eto ti knjige koju posle valjaju studentima za par hiljada dinara. A te knjige kompilacije koje štampaju ti naši vajni profesori su obično bezvredno smeće iz kojih ne možeš spremiti ni jedno pitanje za ispit, ali eto moraš da je imaš. Inače, dok sam živeo preko, tamo je po zakonu dozvoljeno fotokopiranje 30% sadržaja bilo koje knjige. Fora je da odeš u tri različite fotokopirnice i u svakoj kopiraš po trećinu knjige. Samo je bitno da u tom šetanju od kopirnice do kopirnice kod sebe nemaš na gomili sve te kopije iz kojih bi neka eventualna inspekcija koja upadne u kopirnicu zaključila da kopiraš kompletnu knjigu. Odeš kući i ostaviš deo kopiranog materijala pre nego što uđeš u sledeću kopirnicu.
  • Osudite

    11.11.2016 10:52
    Osudite fakultet i univerzitet zato što nemaju dovoljno udžbenika u svojoj biblioteci za sve studente, a svakom studentu naplaćuju školovanje.
  • Nindža Kornjačleone

    11.11.2016 10:43
    Jer je glupo da znanje bude dostupno.
    Bas se pitam koliko kopiranog teksta imaju u knjigama sami profesori.
  • Perica NS

    11.11.2016 10:43
    profesori-udžbenici
    Profesori su zaposleni na fakultetu i njihova je dužnost i obaveza da obezbede udžbenike za svoj predmet i za to primaju platu. Mora se uvesti obaveza da svaki profesor mora izdati udžbenik za svoj predmet i to mora biti dostupno studentima ako ne besplatno onda po maksimalno ceni štampanja i uz oslobođenje od PDV. Još bolji način je (što neki fakulteti već rade) štampanje malog broja primeraka (za biblioteku) i besplatno deljenje studentima u elektronskoj formi. Ostala njihova izdanja moraju biti podložna zaštiti autorskih prava i ona mogu ići u komercijalnu prodaju.
  • Sramota

    11.11.2016 10:32
    A što pomenuti profesori stalno izbacuju nova i nova izdanja?
  • Sale NS

    11.11.2016 10:32
    Umesto ...
    ... da pohvale studenta koji se oprredelio da UČI iz knjige, a ne da prima odgovore preko bubica, grupa halavih profesora na čelu sa Milom, se okomila na jadnog vlasnika fotokopirnice ?! Molim još odgovor kako da se ponaša taj vlasnik kada student donese tu knjigu i kaže umoži x1 ?
  • SRAMOTA!

    11.11.2016 10:12
    Da, takva je vlast za koju ste vi glasali. Bar vas uspešno lažu da je tako.
    Poruši preko noći Savamalu ljudima, i za to niko ne odgovara.
    A ovamo proganjaju malog čoveka. Jednog koji bi da preživi, i drugog koji bi da se školuje.
    O piscima udžbenika ćemo drugom prilikom. I o prepisivanju - krađu tuđih radova.
    Koga će te sledećeg da proganjate? Na prodava;icama cveća ste se već pokazali.
    Kako ono rekoste? Plati, možda ti se i vrati.... za porez? Plati, plati, da ti se nikad ne vrati?
    Ako vas studenti ne sruše, očigledno neće niko.
    Tamo preko bare ruše svoj sistem i svoj Ustav, u demokratskim izborima,
    a ovde bi valjda samo streljanje pokrenulo ovaj narod.
    Što znači da će te u dogledno vreme biti banana vlast u banana državi migrantskom stanovništvu. Svi će otići odavde, što je i bio cilj koji su vam gazde naložile.
  • /

    11.11.2016 10:02
    /
    selektivna srbija

    boli samo kada fotokopiraju svojeg.
    a da profa kaze odakle njemu materijal za knjigu.
    i da pokaze sertifikat sa cime je prelamao knjigu
  • isi kalisi

    11.11.2016 09:18
    Gamad
    Sve fotokopirnice fotokopiraju sve knjige i udzbenike i niko se do sada nije bunio. Studenti su zatrpani raznim troskovima a ovi profesori su hteli na njima jos da zarade pa im nije islo. Po meni ovo je profesorska sramota a ne coveka iz kopirnice. Umesto da organizuju tako da knjige budu svima dostupne oni jos i nabudze cene i tuze coveka za kopiju. Po meni je pravi profesor onaj koji besplatno da knjigu ili onaj kojem nije stalo do toga kako ce student nauciti sve dok nauci. Sta cemo profesore ako neko pozajmi knjigu kolegi kako je on ne bi kupio, kako cemo to resiti? Ma samo udri na studente ionako imate jako malu profesorsku platu, nema se! -_-
  • Nervirach

    11.11.2016 09:14
    Fotokopiranje je skuplje od udzbenika.. Ili nije? Ono sto je fascinantno je da su strana izdanja jeftinija od onoga sto izbace domaci izdavaci. Vracamo se opet u Titovo vreme, nabavka stamanih stvari iz inostranstva. Da li je neko primetio da kod prodavaca novina nema vise stranih izdanja kojih je bilo cak za vreme Zlobe? Demokrate i to ste zas.ali. Ucite strane jezike ne samo zbog odlaska vec i zbog edukacije. Iz domacih udzbenika a posebno domacih profesora tesko da mozete postati majstori iz bilo koje struke. A patriJotama da cestitam. Imate drzave a trziste na kome cete prodavati, na primer stampane stvari, to nemate. Patriotizam i patriJotizam su dve razlicite stvari. PatriJota je izdajnik i najvece zlo. Uzivajte u postignutom.
  • nsss

    11.11.2016 09:14
    nss
    a normalno je da svaki profesor trazi od studenta da prvo kupi njegovu knjigu u koju ce mu se on potpisati pa tek onda moze na ispit...to je sasvim ok zar ne...kao da se iz drugih knjiga ne moze uciti...u moje vreme ispit se spremao iz gomiletine knjizurina a ne iz ove jedne u koj ima vise fusnota nego autorskog teksta....i na kraju da li je nekom palo na pamet da studenti ne mogu sve to da plate
  • Booklegger

    11.11.2016 09:08
    Podrška osuđenom
    Svaki student zna koliko je skupa svaka knjiga, a pogotovu ona koja mora da se ima ne da bi se čitala nego da bi profesoru bilo milo.

    A profesori koji se plaše za svoj hleb zbog kopiranih udžbenika treba da razmisle kojom se profesijom bave.
  • NezavisniVojvodjanin

    11.11.2016 08:48
    copy paste
    a doktorati Nebojse iz Beograda i Dr Small-og ??? Copy - paste, sta cemo sa tim?
  • Marina

    11.11.2016 08:43
    Tek sada ce gospoda profesori da zacepe cenu i ima da stancuju nove udzbenike svake godine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna